2023
100ste LICHTSTOET
Sinds de verplichting om samen te gaan (één groot feest voor Ledeberg, Ledebergse Feesten en Ajuinmarkt samen) en vooral wegens de langdurige werken aan de Brusselsesteenweg werd het parcours gewijzigd en dit blijft ook dit jaar zo.
Wegwijzer van de Lichtstoet: hoek Brusselsesteenweg/Franse Vaart (start), Brusselsesteenweg, Van Lokerenstraat, Hovenierstraat, Brusselsesteenweg, Van Lokerenstraat, Ledebergplein
Vertrek publiciteitscaravaan 21.00u - vertrek 100ste Lichtstoet 21.30u
Organisatie: vzw Nationale Ajuinmarkt-comité Ledeberg in samenwerking met de Stad Gent
Er is een beetje commotie rond die telling. Zo is het niet duidelijk of er tijdens WO II Ajuinmarktfeesten en Lichtstoeten werden georganiseerd. Wel duidelijk is dat er geen Lichtstoet was in 2020 en 2021 wegens corona.
Maar de tijden waren onzeker. De eerste lockdown ging in op 13 maart 2020, maar er waren zoals steeds al voorbereiding getroffen omtrent het thema. En het was op dat moment ook niet duidelijk hoelang die lockdown zou duren, zou men eind augustus 2020 wel opnieuw evenementen kunnen organiseren of niet? Bijna zelfde probleem in 2021, zou het kunnen of niet?
Zou men zoals de Gentse Feesten iets anders kunnen doen?
Sommige organisatoren houden wel rekening met afgelaste evenementen (zoals bijvoorbeeld de 110de Ronde van Frankrijk, hoewel voor het eerst gereden in 1903 en dus de 120ste zou zijn, maar de jaren van de WO I en WO II zijn er duidelijk afgetrokken). Andere evenementen tellen gewoon door, ook al is er eens een jaar van tussengevallen of is de naam veranderd zoals in voetbal (de UEFA-beker is nu Europabeker II), maar ze tellen de jaren van de UEFA-beker er gewoon bij.
Gezien dus de genomen voorbereidingen en de onzekerheid van al of niet kunnen organiseren besloot het bestuur de afgelaste stoeten van 2020 en 2021 gewoon mee te tellen.
Voor deze jubileumeditie zijn er echter wel enkele veranderingen.
Zo vindt er dit jaar geen Miss Lichtstoet verkiezing plaats. Het bestuur nam contact op met de missen van de voorbije edities. Drie van hen zullen de laatste wagen innemen.
Ook is er geen 'specifiek' thema zoals dit sinds 1956 het geval was. Men heeft teruggegrepen naar thema's die ooit werden gekozen.
1966: Landen van de EEG: ontwerp, Jos Pattyn - bouwer, De Stewards.
1976: Tekenfilms: ontwerp, Willy Coppens - bouwer, t'Comiteetje.
1988: Schilders en hun omgeving: ontwerp Marc De Kerpel - bouwer, DekenijLedeberg.
1989: Beroemde films: ontwerp, Marc De Kerpel - bouwer, De Sterre Plukkers.
1993: Stripverhalen: ontwerp, Jos Pattyn - bouwer, De Buffalo's.
1995: Grote ontdekkingen: ontwerp, Patricia Vereecken - bouwer, De Lochtandjuuns.
1996: Muziekinstrumenten: ontwerp, Willy Coppens - bouwer, Veur de Leute.
2011: Circus stad: ontwerp, Jos Pattyn: - bouwer, t'Zieverstroatse.
2013: De Twaalf maanden: ontwerp, Willy Coppens - bouwer, De Buit'nlupers.
2018: Europese pretparken: ontwerp, Patricia Vereecken - bouwer, De Klinkende 8.
2019: Gent door de jaren heen: ontwerp, Marc De Kerpel - bouwer, Lucske 1.
Miss wagen (ontwerper: Rene Coune †)
Dit wordt ook de volgorde van de stoet, aangevuld met drie muziekgroepen: Sibemol - Showband Sas van Gent en Kunst en Vermaak Zedelgem.
Niet bang zijn dat je dezelfde wagen als toen zal zien natuurlijk. Trouwens wie zou dat nog weten?
Het plateau waarop een wagen voor de Lichtstoet wordt gebouwd wordt na de stoet afgebroken om te gebruiken voor de Carnavalstoet, die wordt op zijn beurt volledige gedemonteerd om helemaal naakt klaar te staan voor de volgende lichtstoet.
Om er een beetje spanning in te houden wordt er dit jaar ook geen overzicht gegeven, geen teksten met uitleg, geen maquettes getoond.
We verwelkomen jullie dan ook met plezier 'en masse' op zaterdagavond 26 augustus 2023.